Nwo Loading 75%

03.06.2021

Víš, proč je země plochá? Když Bůh tvořil svět a po týdnu byl hotov, potřeboval si dáchnout (protože je snad trilion let starý), a tak si sednul na kouli, z níž pak udělal placku. Toho dne taky ochutnával jeden ze svých výtvorů - fazole. I stalo se, že vznikl Grand Canyon. 

Během období chladu, mrazu, sinusoidních depresí, smutků, nechutenství cokoliv tvořit, a tím se uvrhávat do dalších neproduktivních momentů naprosté apatie, napsala jsem krátkou povídku. Byla temná, v ten moment současně aktuální. Povídku jsem uložila. Leč nikde není. Neexistuje. Ten povzdech rozezleného nářku zřejmě nikdy neměl spatřit světlo světa. To, co bylo palčivě probírané na všech frontách, dnes nikoho nezajímá. Zbyly jen nepodstatné vzpomínky. Připomnělo mi to jednu zásadu, emoce nejsou moudré, za to tok času moudrý je. Do vychladlého jídla se pustí málokdo. 

        Jaro se nacucalo zelení, déšť je voňavější, lid bez náhubků a vodítek spokojeně zevluje na lavičkách. Ve městě jde cítit vodní dýmka snad v každé ulici. Sladké tabáky se v nozdrách mísí s pachem nafty prohánějících se Mustangů. Za dnešní den jsme jich napočítali tři. Vláčeli jsme se s boardy celou cestu, protože rádi jezdíme večer. Nechtěli jsme se zbytečně ztrapňovat před větší populací místního obyvatelstva. Když jsme procházeli kolem naší oblíbené pizzerie, nakoukli jsme dovnitř. Žena se na nás usmála. 
      "Dlouho jsem vás tady neviděla! A to je náhoda, zrovna jsem na vás myslela," řekla s úsměvem a jala se dělat naši oblíbenou pizzu s žampióny. Prohodili jsme pár společenských frází a byli dost příjemně naladění. V mysli jsem zrekapitulovala náš vztah s touto ženou, kterážto na samém začátku, kdy jsme poprvé vstoupili dovnitř, byla ve zjevně neblahém rozpoložení adekvátní nasranosti. Drhla okno pizzérky a opravdu neměla náladu na dvě hladové držky, které si ještě vymýšlejí a chtějí celou pizzu místo už hotových nakrájených kousků. Vyslechla si naši objednávku a s tvrdým výrazem znechucení odešla dozadu dělat houbovou pizzu. Stoupli jsme si opodál a smáli se té situaci, možná i mimikovali její iritaci, když musela drhnout okno, a pak se vrhnout na pizzu. Měli jsme s ní soucit a cítili menší provinění. Někdy člověk prostě nemá svůj den a v tom okamžiku přetvařování opravdu bolí. Když byla pizza hotová, žena vypadala mnohem vlídněji, usmála jsem se na ní, ona na nás. Vzali jsme teplou krabici druhé z nejlepších pizz ve městě a od té doby se na sebe usmíváme pořád. 
Díky, Bože, že jsi kromě placaté země stvořil i placatou pizzu. A tuhle pizzérku, a tu ženu, která ji umí dokonale udělat. Eimen. 

         Lid kolem si klade otázku, jestli vše bude jako dřív. A vzápětí si na tu otázku rázně odpoví: Nikdy, bude to horší. Můj naivní idealismus už mě párkrát nakopal do zádi, ale stále má živnou půdu. A ta, když se jen trochu zalije, tvoří úžasné věci. Za chvíli ani tato neustále kladená otázka nebude relevantní a nebude nikoho zajímat, protože člověk si na nové prostředí zvyká až podivně rychle. 

         Je večer, nastal čas rozjezdit kolečka longboardů a sjíždět tutéž trasu prázdného parkoviště. Teplý vítr hladí, lampy se rozsvítily, Dům Umění se stal se svou prapodivnou architekturou objíždějícím bodem. Hladká dlažba tlumí nárazy koleček. Tenisky se odráží od asfaltu, pak se rychle zadrhnou na gripu jedoucího prkna, což je nejstěžejnější moment celé jízdy. Tramvaje už jezdí sporadicky, jsou prázdné až na pár opozdilců. Místní obyvatelstvo už sedí u obrazovek, modré světlo jim proniká do mozku, mírně uvolňuje Endorfin. Napadlo mě, jak je zvláštní, že autorem fašistického manifestu byl básník Marinetti, zakladatel futurismu, jenž mi v malířské formě docela imponoval. 
Kolečka tiše sviští, zatáčky vpravo jdou snáz pro praváky. Kličkování mezi zaparkovanými auty a tlumený šum posledních hostů místní zahrádky. Tmavě modrá obloha v cárech ustupuje rozevlátým mrakům, přes které pak začnou prosvítat první hvězdy.

         
         

© 2023 Ei /www.eiart.cz/ všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky